آیا می دانستید که اگر از تصادفات رانندگی و مصرف مواد مخدر بگذریم, سومین عامل مرگ و میر غیر منتظره ایرانیان سوختگی است؟ طبق امار به دست آمده از بین 180 هزار نفری که دچار سوختگی می شوند, بالای 3 هزار نفر از این افراد جان سالم به در نمی برند. به علت سوختگی, لایه هایی از پوست بین می رود و با توجه به افزایش عمق نفوذ سوختگی به لایه های داخلی, درجه های سوختگی افزایش پیدا می کند که بر اساس درجه ی سوختگی, می توانید از پماد سوختگی استفاده کنید تا از التهاب و عفونت جلوگیری کنید و با انتخاب بهترین پماد سوختگی از درد فرد سوخته بکاهید.
علم پزشکی, سوختگی ها را به سه دسته تقسیم کرده است. هر کدام از درجه های سوختگی علائم و نحوه ی مراقبت مختص به خود را دارد. در مطلب زیر شما را با درجه های سوختی آشنامی نماییم.
سوختگی درجه اول
لایه ی خارجی پوست اپیدرم نام دارد, زمانی که سوختگی سطحی باشد و تنها لایه ی سطحی پوست دچار سوختگی و آسیب شود, آن را سوختگی درجه اول می نامیم. در این نوع از سوختگی پوست قرمز و متوورم می شود و در اکثر مواقع درد گرفتن نیز به علائم سوختگی درجه اول اضافه می شود. در صورتی که در ران و باسن و مفاصل بزرگ دچار سوختگی شوید, خود درمانی را فراموش کنید و حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
سوختگی درجه دوم
همان طور که مشخص است, سوختگی درجه دوم شدید تر و دردناک تر از سوختگی درجه اول است و حساسیت بیشتری دارد. لایه ی اول پوست اپیدرم و لایه ی دوم پوست درم نام دارد و زمانی که لایه ی اول و دوم پوست آسیب می بیند سوختگی درجه دو نام گذاری می شود. در سوختگی درجه دوم پوست به شدت قرمز می شود و دارای تاول و لکه لکه است. وجود درد زیاد نشان گر سوختگی درجه 2 می باشد. در گذشته برای کاهش درد سوختگی از یخ استفاده می کردند که این عمل کاملا غلط است, زیرا زمانی که بدن سرد می شود و آسیب بیشتری به زخم فرد وارد می شود.
اگر مساحت محل سوختگی بیش از هفت و نیم سانت باشد, با درمان سوختگی نوع یک نیز درمان خواهد شد. اگر سوختگی در پاها, دست ها, صورت, کشاله ی ران و باسن و مفاصل بزرگ باشد و مساحت سوختگی بیش از هفت و نیم سانت باشد حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
سوختگی درجه سه
بدترین و شدید ترین نوع سوختگی, سوختگی درجه سوم است. در این نوع از سوختگی تمامی لایه های بیرونی پوست آسیب جدی می بیند و بافت چربی, ماهیچه و حتی استخوان نیز درگیر می شود و ناحیه ی سوختگی سیاه و خشک می شود. در صورتی که در حین سوختن دود را هم تنفس کنید, دچار مشکلات تنفسی و مسمومیت با گاز مونوکسید کربن و یا دیگر مسمومیت ها می شوید. قبل از آن که به پزشک مراجعه کنید این دستور کار ها را انجام دهید.
• به هیچ عنوان لباس فرد سوخته را از بدنش خارج نکنید.
• فردی که سوخته است را از دود و آتش دور نمایید.
• تحت هیچ شرایطی آب بر سر و صورت فرد سوخته نریزید و یخ بر محل سوختگی نگذارید زیرا در این صورت دمای بدن یکباره اف می کند و فشار خون و جران خون بد تر می شود و فرد دچار شوک می شود.
• اگر شرایط مناسب بود, محل سوختگی را بالا تر از سطح قلب قرار دهید.
• به هیچ عنوان به محل سوختگی دست نزنید.
• محل سوختگی را با گاز استریل و یا حوله ی مرطوب و تمیز بپوشانید.
چگونگی نصب موبوگرام بر روی دسک تاپ: